Czym jest mleko bez laktozy i jakie ma zalety?

Laktoza może być cukrem zawartym w mleku krowim. Występuje również w bardziej zwartych ilościach w mleku kozim i owczym. Z kolei mleko bez laktozy jest to mleko, w którym podczas przetwarzania usuwana jest laktoza. Cukier we krwi i galaktoza są nadal obecne i nie zwiększają zawartości kalorii.

Czym mleko bez laktozy może się różnić od zwykłego?

Mleko bez laktozy (https://www.bee.pl/9005-zdrowa-zywnosc-i-delikatesy-napoje-roslinne) różni się od zwykłego mleka tym, że zawiera już rozłożoną laktozę. To proces, który umożliwia produkcję laktazy. Redukuje laktozę do poziomu cukru we krwi i galaktozy, czyli cukrów, które nasz organizm może łatwo rozłożyć. W porównaniu z samą laktozą, mają one wyższy indeks słodkości. W rezultacie mleko bezlaktozowe jest słodsze niż zwykłe mleko, mimo że zawiera taką samą ilość cukru.

Jakie są zalety spożywania produktów mlecznych bez laktozy?

Jeśli chcesz wiedzieć, czy warto zainwestować w ten produkt, sprawdź niektóre z korzyści płynących z jego stosowania. Czy są jakieś wady? Laktoza zawarta w produktach mlecznych może często powodować wzdęcia, gazy lub nieprzyjemny nastrój po ich spożyciu. W niektórych przypadkach, przejście na opcję bezlaktozową pomoże złagodzić te objawy, zwłaszcza jeśli możesz nie tolerować laktozy. Warto tu zauważyć, że mleko bez laktozy ma takie same wartości odżywcze, jak zwykłe mleko krowie, więc nadal mamy te same witaminy, składniki odżywcze, wapń i białko, eliminując w ten sposób uczucie dyskomfortu lub pełności. Badania wykazały, że dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może zmniejszyć napięcie naczyń krwionośnych i zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju kilku rodzajów cukrzycy.

Czy mleko bez laktozy ma jakieś przeciwskazania?

Zarówno mleko bezlaktozowe, jak i zwykłe mleko zaliczane są do żywności przetworzonej i są podgrzewane oraz poddawane obróbce chemicznej w celu zapewnienia ich bezpiecznego spożycia. W rzeczywistości mleko bezlaktozowe wymaga czasem więcej różnych czynności niż zwykłe produkty mleczne. Należy również pamiętać, że spożywanie przetworzonej żywności (w tym żywności bezlaktozowej) w tym czasie może nasilić ból i wzdęcia.

Jak się ją tworzy mleko bez laktozy?

Podczas jego wytwarzania producenci dodają wspaniały enzym zwany laktazą. Za każdym razem, gdy jest spożywana, pomaga układowi pokarmowemu rozłożyć laktozę. Te metody są najbardziej powszechne, aby pomóc w produkcji mleka bez laktozy. Inne metody obejmują proste usunięcie laktozy poprzez przepuszczenie mleka przez enzym laktazę lub poprzez mechaniczne oddzielenie laktozy od mleka.